Giełda Papierów Wartościowych - Czy ktoś gra?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giboon1989
    Classic
    • 2010
    • 31

Witam, pytanie jak w tytule - potrzebuję nr światełka do bagażnika, żeby wiedzieć czego szukać w sklepach. W mojej używce zwisa tylko kabelek z wtyczką. Rocznik '98 hatchback.

Aa i jeszcze pytanie do krakusów w którym sklepie w Krakowie będzie największy wybór takich pierdół do Octy.

Dzięki i pozdrawiam.
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

Cześć

Czy ktoś z forumowiczów inwestuje na GPW? Jeśli tak to proponuje założyć wątek w którym moglibyśmy wymieniać się doświadczeniami i wzajemnie wspierać co do decyzji inwestycyjnych w akcje i kontrakty.

Fora internetowe pełne są różnych naganiaczy i oszustów a nasze w założeniu powinno być szczere i rzetelne

Będą chętni?

Komentarz

czasem coś się zagra, ostatnio tylko na debiutach prywatyzowanych firm

stosujesz jakiś system transakcyjny :?:

Komentarz

• paweł2
        L&K
        • 2010
        • 1405

Gram juz piec lat takze jestem do dyspozycji,ciekawy temat moze byc :wink:
        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez paweł2
          Gram juz piec lat takze jestem do dyspozycji,ciekawy temat moze byc :wink:
          to cos podpowiedz....bo ja lekko zaczynam :diabelski_usmiech co tu kupic....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

Po pierwsze nic (zadne ksiazki itd nie zastapi doswiadczenia,wiem po sobie)na sile.
            Trzeba miec luzna kase najlepiej taka ktora nie bedzie potrzebna np 2-3 lata,bo gdy cos sie niepowiedzie zeby nie panikowac i nie zamykac poztcji ze strata poprostu musi byc luz nerwy gubia niestety
            No i zalezy czy chcesz grac dlugoterminowo(np 1-3 lata),czy na szybko np pare dni ,albo i godzin.Jest wiele strategii,co do typow to pozniej sie zobaczy :wink:

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

czy na szybko np pare dni ,albo i godzin. :wink:
              o takie cos mi chodzi.... :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 07 Sty, 11 13:25 ]
              paweł2, http://stooq.pl/q/?s=dre jak myslisz spadnie jeszcze???
              Tauron w/g Ciebie pojdzie tak dobrze do góry? czy bedzie oscylował miedzy ok 6,6

Komentarz

• kuncfot
                Ambiente
                • 2008
                • 191

W całości zgadzam się z paweł2 z tym że ( zwracam się tutaj do piotrek_os ), jeśli to Twoje początki to, kasa jaką powinieneś grać, powinna być przeznaczona na "przepieprzenie" 8)
                Na palcach jednej ręki pewnie można by policzyć komu z dużych graczy udało się za pierwszym razem :roll: nie licz, że będziesz wyjątkowy.
                A interwały jakie Cię interesują to raczej nie gpw, co najwyżej kontrakty terminowe na indexy tudzież towary, albo szalony FX :wink:

Komentarz

• granacik
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 249

piotrek_os, ja proponowałbym na razie delikatne inwestycje w duższym (min. 3 miesięcznym) terminie niż day trading (tego samego dnia kupujesz i sprzedajesz). Żeby zarobić przyzwoitą dniówkę musisz posiadać większą kaskę aby pokryć prowizje brokerskie. A jak więcej masz to i więcej możesz stracić jako nowicjusz. Mówię tu o obrocie akcjami.

Od kontraktów jeśli zaczynasz trzymaj się z daaaaleka. Wiem co mówię, kiedyś po stracie 3 miesięcznej pensji w 2 dni przeszła mi na te instrumenty ochota chyba już na zawsze. Wszystko dlatego, że przy kontraktach może stracić w 1 dzień więcej niż zainwestowałeś a wszytko przez 10 krotny lewar - np. inwestujesz 2000 zł ale % spadku czy wzrostu liczysz od 20 000.

Komentarz

• paweł2
                    L&K
                    • 2010
                    • 1405

Drewex to niewiem musialbym przeanalizowac spolke,a co do Tauronu to mam go w przedziale 6.00-6.15,i powiem tak ponizej 8 nie sprzedam tylko ja mam czas. :wink:

Komentarz

• granacik
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 249

W moim portfelu są obecnie tylko MCI i Skotan. Dziś pozbyłem się Biotonu z dużą stratą ale nie widzę w tej spółce światła w tunelu. Czekałem 1,5 roku na zyski się nie doczekałem. Z tego co słyszałem spółka planuje emisję kolejnych akcji na 70 mln i jeśli to prawda to kurs spadnie jeszcze bardziej.

Hossa trwa ok 2 lata i zastanawiam się czy nie czas na korektę.

Komentarz

• kuncfot
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 191

index w20 wskazuje, że jeśli na to pora to albo lada chwila, albo nowe szczyty ...
                        Ja bym obstawiał jednak korekty, Portugalia wg wszech-wiedząco spekulujących ekonomistów będzie potrzebowała pomocy :lol: Na celowniku powoli staje Hiszpania 7 z 51 zakłada, że będzie potrzeba pomoc a w listopadzie 5 z 50, więc pretekst mamy wspaniały a i większa realizacja zysków by się przydała, wykres zdrowiej by wyglądał.

Komentarz

• granacik
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 249

kuncfot, ale kiedy Hiszpania u Portugalia będą potrzebowały tej pomocy (o ile w ogóle) to też nie wiadomo i tak można czekać nawet i rok

Komentarz

• kuncfot
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 191

tak na najbliższe dni: jeśli przetestują z powodzeniem poziom 267X - min z 5.01 można zakładać, że polecą dalej? a jeżeli się odbiją, to jedyne na co trzeba uważać to co tam MFW i mendy typu godlman-sachs obwieszczą, bo i na Polskę też się zapatrują "z programem pomocowym"

aaaa aaa no i jeszcze dzisiejsze Non-Farm Payrolls ... :lol: reakcja wig raczej słaba ale widać, że na zdrowie to się raczej stanom nie ma ...

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez granacik
                              W moim portfelu są obecnie tylko MCI i Skotan. Dziś pozbyłem się Biotonu z dużą stratą ale nie widzę w tej spółce światła w tunelu. Czekałem 1,5 roku na zyski się nie doczekałem. Z tego co słyszałem spółka planuje emisję kolejnych akcji na 70 mln i jeśli to prawda to kurs spadnie jeszcze bardziej.

Hossa trwa ok 2 lata i zastanawiam się czy nie czas na korektę.
                              z tym Biotonem to teraz jakies jaja ....015-016 i od czasu do czasu do 0,14 - ale nie udało mi sie kupic po 0,14 i zaraz bym sprzedał po 0,16

[ Dodano: Pią 07 Sty, 11 15:40 ]
                              Drewex to niewiem musialbym przeanalizowac spolke,a co do Tauronu to mam go w przedziale 6.00-6.15,i powiem tak ponizej 8 nie sprzedam tylko ja mam czas. :wink:
                              miałem troszku akcji Tauronu.....i sprzedałem jak był po 6,87 zeta...teraz odczekam jak spadnie kole 6 i znów kupie

[ Dodano: Pią 07 Sty, 11 15:42 ]
                              I GPW tez mozna było sprzedac najlepiej na emisji, bo coraz bardziej ku dołowi leci

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja się dzisiaj pozbyłem PZU i Taurona. Jak Tauron trochę spadnie to kupię od nowa
                                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://stooq.pl/q/?s=sgr&c=1d&t=l&a=lg&b=0 i tu mozna było tez cos tam przygarnac zaraz po emisji....

[ Dodano: Pią 07 Sty, 11 15:47 ]
                                  Zamieszczone przez shado
                                  Ja się dzisiaj pozbyłem PZU i Taurona. Jak Tauron trochę spadnie to kupię od nowa
                                  było toszku wczesniej taurona opylic.....mi sie udało po 6,87

Komentarz

chemia ładnie rośnie, do wyników powinno jeszcze trochę podskoczyć

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                      Zamieszczone przez shado
                                      było toszku wczesniej taurona opylic.....mi sie udało po 6,87
                                      Dałem zlecenie na 6.99 ale się nie dociągnął
                                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• granacik
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 249

Macie jakieś typy w co warto zainwestować w 2011?

Komentarz

• BANDIT
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 164

Witam
                                          Widze ze tu gra przede wszystkim na duzych spólkach )
                                          a może NEWCONNECT ???
                                          troche tam szarpie srednioterminowo )

moje typy to (oczywiscie tez mam):
                                          - szar - dostawy antracytu i wegla dla hutnictwa i cieplownictwa obecnie dosc dobry rynek na to
                                          - mera - dobre wyniki z podstawowej działalnosci + wyniki za TELIANI - radze sie temu wałkowi przyjrzec (kupili 50% po 0,70 groszy teraz telliani chodzi kolo 4 zeta a bylo juz 13 - cóz spekuła:
                                          - nicolas games - obecnie perspetywiczna branża mają sukcesy sa po dosc duzej korekcie kursu
                                          - ekoexport - własnie przeszedł z newconnect na główny rynek , skorekcił sie radze sie przyjrzec, dobre wyniki , perspektywy
                                          - lug - tu długo sie trzyma na 24-25 groszy , przejscie na głowny rynek, poprawa wyników wyszli z dołka
                                          - direct eservices - w śdode debiut - dostawca elektroniki dla supermarketow, wzrost przychodów i zysków

--------
                                          można równiez spróbować inwestować w spolki zmierzajace na newconnect czyli tak zwane ipo i pre-ipo.
                                          www.newconnect.pl - lista autoryzowanych doradcow i 2-3h czasu
                                          siadasz do kompa i piszesz do wszystkich po kolei na liscie że chcesz brac udzial w takich ofertach (ankiety wypelniasz na ich stronie lub wysylasz od nich maila)
                                          jest ich okolo 60 ja z 20-30 dostałem potwierdzenie i dotastaje co jakis czas oferty zakupu akcji.

taka uwaga - radze uważać na emisje sygnowane przezd WDM (wrocławski dom maklerski) i powiazane z nim fundusze. najczesciej sami kupuja wczesniej emisje od spolek ktore wprowadzaja po cenie nominalnej (10-20 groszy) a potem idzie dopiero emisja dla "normalnych" po "normalnej" czytaj wyższej cenie.

--------

to narazie tyle
                                          jak mi sie cos przypomni to napisze

pozdr
                                          pozdr
                                          Krzysztof
                                          4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

New Connet jak najbardziej sporo zarobilem na Athonie,GPH i Euroimplancie.
                                            Na dzien dzisiejszy obserwuje ta ostatnia a na glownym rynku mam 2 czarne konie na ktorych zarabiam zawsze :wink:

Komentarz

• granacik
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 249

paweł2, pochwal się co to za spółki

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

Pierwsza to PBG staram sie kupowac w okolicach 200zl i potem spokojnie czekam 10-15% robi pare razy w roku a dla mnie to jest bajka,kupuje zawsze 200sztuk i uwierz mi (popatrz sobie na wykresy tych spolek) jeszcze sie nie zawiodlem.
                                                Druga spolka to Kopex ja tu widze ogromny potencjal tylko trzeba czasu, w tej chwili mam 3k sztuk tego papiera srednia 16.8 i powiem Ci caly czas dokupuje.
                                                Kupuje i cierpliwie czekam

Komentarz

• bkd
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 38

A to nie trzeba chyba specjalnie szukać - KGHM. Ja do połowy roku grałem na ~10% wzrosty i sprzedawałem na oporach. Generalnie tylko raz źle trafiłem. Więcej na tym zarobiłem niż jakbym trzymał do dziś. Swoją drogą co sądzicie o cenach miedzi? Może jednak warto się podczepić jeszcze na jakiś czas?

Komentarz

Pracuję...